Miyomların çıkarılmasında hangi yöntemler kullanılmaktadır ?

3721

Miyom tedavisi hakkında Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman bilgi veriyor

 Miyomların çıkarılmasın da miyomektomi laparaskopi yöntemi?

Genellikle miyomların çıkarılması işlemleri hastaya genel anestezi uygulanılarak yapılan operasyonlardır. Çünkü miyom çıkarma operasyonları genel olarak kesi açılarak yapıldığı için kanlı olan bir ameliyat türüdür. Eğer hasta da birkaç miyom mevcut ise miyomektomi yöntemi ile kısa zaman içersin de açılan kesiler ile kanama seviyeleri az olabilmektedir. Ancak birden fazla miyom mevcut ise bu durum da hastanın rahmine ayrı ayrı kesilerin açılması sebebi ile kaybedilen kan miktarı fazla olabilmektedir. Nedeni ise pek çok sayıdaki miyomun çıkarılması uzun zaman almasından dolayıdır.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Genellikle miyomların çıkarılması işlemin de uzman ve işin de deneyimli olan bir doktor tarafından uygun ve hızlı bir şekil de rahme açılan kesi miktarlarının çok minimal bir seviyeye indirilmesidir.

Gerekli durumlar da hasta için birkaç ünite kanın hazır olması da muhtemelen kaybedilecek kan kaybı için ortaya çıkan riskleri daha da aza indirilmesi hususun da oldukça önemlidir. Özellikle kansızlık durumu söz konusu olan hastalar da miyom çıkarılmasındaki kan kaybı göz önün de tutularak daha da titiz davranılması gerekmektedir.

Miyom çıkarma kısırlık nedeni mi?

Şunu unutmamak gerekir; karından yapılan jinekolojik operasyonlar da çoğunlukla iç organlar da yapışıklığın ortaya çıkma tehlikesinin bulunduğu da unutulmamalıdır. Eğer meydana gelen bu yapışıklıklar hastanın yumurtalıkların da ya da tüplerin de oluşmuş ise bu durum da organlar tam olarak görevlerini yerine getiremedikleri için olumsuz olarak etkilenebilir. Hatta hastanın tüplerinin kapanması ile gebe kalınamama ya da zorlu bir gebelik durumuna sebep olabilmektedir.

Miyom tedavisinde laparoskopi ne kadar riskli?

Ancak miyomun çıkarılması işlemin de operasyonun kısa sürede yapılması oluşabilecek bu yapışıklık durumunun da minimuma düşürülmesi alınabilecek ek yardımlar ile tehlikeler daha aza indirilebilmektedir. Ayrıca laparaskopi yöntemi gibi çok az miktar da yapışıklığın oluşması sebep olan başka bir uygulama yapılsa bile meydana gelen bir yapışıklığın önüne tam olarak geçmesinin imkânı olmamaktadır. Çünkü çok azda olsa karın ameliyatların da yapışıklık durumlar ile karşılaşılmaktadır.

Mesela submüköz bir miyom hastanın rahim içine doğru büyümesinden dolayı genel olarak bu tür miyomları histereskopi yöntemi ile hastanın rahminin içersine özel bir alet ile girilerek çıkarılması işlemidir. Özellikle pek çok sayıda ve rahim içersine gömülü olan büyük miyomlar da genellikle karından açılarak yani açık ameliyat laparatominin çıkarılması çok daha uygundur.

Ancak aynı uygun olan hallerde de laparaskopi yöntemi ile miyomun çıkarılması da yapılabilmektedir. Eğer hastanın rahmin de pek çok miyom mevcut ise embolizasyon tedavisi ile rahimdeki bulunan miyomlar tek sefer de kolaylıkla embolize edilebilmektedir. Bu yöntem hem hasta hem de doktor açısından daha kolay ve faydalı bir işlemdir. Çünkü diğer miyom çıkarma ameliyatların da zaman farkı ve iyileşme süresi uzun olduğu için embolizasyonda ise iyileşme kısa sürede olmaktadır.