Sıcak Havalar Havuzlardaki Mantar Riskini Arttırıyor : İdrar Yolları Sağlığı : Saglikbilgisi.com
Ana Sayfa Sağlıklı Beslenme ve Diyet Anne ve Bebek Sağlığı Sağlık Ulaşım Rehberi Destek Grupları
Misafir ... Kayıt için tıklayın veya giriş yapın ...
Saglikbilgisi.com Sözlük :A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V W Y Z
Sağlıkbilgisi.com Ana Sayfa : İdrar Yolları Sağlığı : Sıcak Havalar Havuzlardaki Mantar Riskini Arttırıyor

Sıcak Havalar Havuzlardaki Mantar Riskini Arttırıyor


AÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ŞATIROĞLU: -''KAPASİTESİNİN ÜSTÜNDE DOLU OLAN VE TOPLU KULLANIMA AÇIK HAVUZLARDA, ÖZELLİKLE MANTAR ÇOK KOLAY BULAŞABİLİR'' -''İDRAR YAPARKEN YANMA HİSSİ, AĞRI, KAŞINTI, MANTARIN BELİRTİLERİ ARASINDADIR''

Kapasitesinin üstünde dolu ve toplu kullanıma açık havuzlarda, özellikle mantarın çok kolay bulaşabildiği belirtildi.
     Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla havuz, su parkı gibi mekanların kullanımına bağlı hastalıklarda artış görüldüğünü söyledi.
     Toplu kullanıma açık havuzların mantar oluşumunu hızlandırabileceğini belirten Şatıroğlu, özellikle kadınların risk altında olduğunu ifade etti. Şatıroğlu, ''Kapasitesinin üstünde dolu ve toplu kullanıma açık havuzlarda özellikle mantar hastalığı çok kolay bulaşabilir'' dedi.
     Yaz aylarında oluşan vajen mantarlarının birinci sebebinin nem olduğunu ifade eden Şatıroğlu, deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmenin mantar oluşumunu tetiklediğine dikkati çekti. Şatıroğlu, ''Hele ki mayonun geç kuruyor olması, mantar oluşumuna elverişli bir zemin hazırlanmasını sağlıyor'' dedi.
     Mayo alırken çabuk kuruyan kumaşlı mayoların tercih edilmesi, deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka temiz su ile duş alınması ve ıslak mayonun değiştirilmesi gerektiğini belirten Şatıroğlu, bunun dışında, nem dengesinin korunabilmesi için iç çamaşırın da sık sık değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
     Şatıroğlu, sentetik yerine teri emen pamuklu kumaştan imal edilen iç çamaşırların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, son dönemin modası ''skinny jean'' olarak bilinen çok dar pantolonların da hava almayı engelleyerek vajendeki nem oranını yükseltebileceği uyarısında bulundu.
    
     -KAŞINTI VE YANMAYA DİKKAT-
    
     Mantar hastalıklarında oluşan kaşıntının hastayı doktora götürecek kadar yoğun olabileceğini anlatan Şatıroğlu, şunları söyledi:
     ''Akıntı, süt kesiği gibi genellikle beyaz renkli ve kokusuz olur. Çoğu kadın bir süredir var olan belirtileri çoğu zaman görmezden gelir, fakat kaşıntıya karşı koyamaz ve hekime başvurur. Öyle ki birçok hastada kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar gözlenir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem meydana gelebilir.
     İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı da mantarın belirtileri arasındadır. Bu belirtileri yaşayan kadınlar, vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmalı ve bir an evvel tedavi olmalıdır. Çünkü gecikmiş mantar vakaları hastayı uzun ve ağrılı bir tedavi sürecine götürebilir.''
    
     -''YÜZME, GEBELERDE MİDE BULANTISINI AZALTIYOR''-
    
     Hijyen kurallarına dikkat edildiği sürece yüzmenin beden sağlığı için çok faydalı olduğunu vurgulayan Şatıroğlu, yüzmenin özellikle gebeler için çok yararlı olduğunu söyledi.
     Şatıroğlu, gebeler için yüzme sporunun mükemmel bir egzersiz olduğunu ve bebek sağlığını olumlu etkilediğini belirterek, yüzme sırasında kalp atışlarının ve alınan oksijen miktarının arttığını kaydetti. Bu sayede bebeğe giden oksijen miktarında da artış olduğuna dikkati çeken Şatıroğlu, ''anne adaylarında ilk aylarda görülen mide bulantısının da yüzerek azalabileceğini'' belirtti.
     Şatıroğlu, gebelik sonrası loğusalık döneminde de yüzmenin, yürüyüşten sonra en ideal spor türü olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     ''Yüzme esnasında vücut kaslarının büyük bir kısmı çalışır, anne adayı suyun kaldırma kuvvetinin yardımıyla su içinde kolayca egzersiz yapabilir ve daha az yorulur.
     Öte yandan, yüzme sporu gebeler için en az tehlike taşıyan sporlardan biridir. Su içinde gebenin düşme ya da herhangi bir uzvunu incitme olasılığı çok düşüktür. Yüzen gebe, fiziksel aktivitede bulunurken, aynı zamanda ruhunu da dinlendirmiş olur, suyun dinlendirici özelliğiyle streslerinden arınır.''
     Şatıroğlu, deniz ve havuz suyunun temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, ''Bunlardan emin olunmadığında, havuzun kapasitesinin üzerinde olması halinde ve havuz suyunun fazla miktarda kimyasal madde ile temizlenmesi halinde gebeler tarafından kullanılmamalı'' diye konuştu. (AA)


Tarih : 2009-08-11 00:00:00

Sıcak Havalar Havuzlardaki Mantar Riskini Arttırıyor ile ilgili diğer makaleler

Sıcak ve Soğuk Çarpmalarında İlk Yardım

Mantar hastalıkları

Mantar Zehirlenmesi

Mantar enfeksiyonları

Vajinal Mantar Enfeksiyonları


[Diğer Haberler... ]
Böbrek Hastalıkları
sağlık
Canlı Vericiden Böbrek Nakli (Vericiler İçin)
sağlık
Böbrek taşlarından nasıl kurtuluruz?
sağlık
99 Sayfada Böbrek Nakli
sağlık
İdrar Rengine Göre Vücutta Su Kontrolü
sağlık
Diyalize Bağlanmak Hayata Engel Değil
sağlık
Sistit Kadın Sağlığını Tehtid Ediyor
sağlık
Kadınlarda Sık Görülen Sistite Dikkat
sağlık
Canlı Vericiden Böbrek Nakli
sağlık
Mesane Kanseri Teşhisinde Yeni Yöntem
sağlık
Türkiye'de Prostat Kanseri Riski
sağlık
Ege Üniversitesi'nden Diyaliz Hastalarına Ümit Işığı
sağlık
Türkiye'de Diyaliz Hastalarının Sorunları
sağlık
Kronik Böbrek Hastalığı Sıklığı Artıyor
sağlık
Türkiye'de Böbrek Hastalığı Sık
sağlık
Böbrek Taşlarına Ağrısız ve Kanamasız Çözüm
sağlık
65 Yaş Üstü Kadınların Üçte Biri İdrarını Tutamıyor
sağlık
Böbrek Hastalığında Yanlış İnanış
sağlık
Sıcak Havalar Havuzlardaki Mantar Riskini Arttırıyor
sağlık


Sponsorlarımız
Lazer Epilasyon
Lazer Epilasyon
Lütfen aşağıdaki formu doldurarak siteye giriş yapın
||| Üye Girişi
Kullanıcı adınız :
Şifreniz :
Sitede Arama :
Lütfen aradığınız kelimeyi yazıp
Ara'ya tıklayın: