Çocukluk Çağı Lösemisi'nin İlaçla edavisi : Çocuk Sağlığı : Saglikbilgisi.com
Ana Sayfa Sağlıklı Beslenme ve Diyet Anne ve Bebek Sağlığı Sağlık Ulaşım Rehberi Destek Grupları
Misafir ... Kayıt için tıklayın veya giriş yapın ...
Saglikbilgisi.com Sözlük :A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V W Y Z
Sağlıkbilgisi.com Ana Sayfa : Çocuk Sağlığı : Çocukluk Çağı Lösemisi'nin İlaçla edavisi

Çocukluk Çağı Lösemisi'nin İlaçla edavisi


AÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. YEŞİLİPEK: -''ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ LÖSEMİLER BÜYÜK ORANDA İLAÇ TEDAVİSİNE CEVAP VERİYOR İLAÇ TEDAVİSİNDEKİ BAŞARI ORANIMIZ YÜZDE 75'İN ÜZERİNDE'' -''BİRÇOK KANSER TÜRÜNE GÖRE LÖSEMİLERDE TEDAVİYE ALDIĞIMIZ CEVAP ÇOK DAHA İYİ''

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek, çocukluk çağındaki lösemilerin büyük oranda ilaç tedavisine cevap verdiğini belirterek, ''diğer kanser türleriyle mukayese ettiğimiz zaman birçok kanser türüne göre lösemilerde seyir, tedaviye aldığımız cevap çok daha iyi'' dedi.
     Prof. Dr. Yeşilipek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi Çocuk Kemik İliği Nakil Merkezinin 10. yılını doldurduğunu, bu süre içinde yapılan nakil sayısının 250'yi bulduğunu ifade etti.
     Akraba dışı kişilerden kemik iliği nakli gerçekleştiren ilk merkezin de Akdeniz Üniversitesi olduğunu belirten Yeşilipek, bugüne kadar 46 hastaya yurt dışından getirilen kemik iliği veya kordon kanının nakledildiğini kaydetti. Yeşilipek, ünitede 9 yatak bulunduğunu ve bu yatak kapasitesinin, Türkiye'deki nakil merkezleri içinde çok büyük bir sayı olduğunu söyledi.
     Geçen yıl 47 hastaya kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini, bu yıl sonu itibariyle nakil yapılan hasta sayısının 50'yi bulacağını anlatan Akif Yeşilipek, ''Türkiye'deki merkezler içinde en çok nakil gerçekleştiren merkez biziz. Hatta yakaladığımız sayı, Avrupa'daki birçok merkezden de yüksek. Ancak nakil sayısının yüksekliğinin yanı sıra sonuç da önemli. Mesela transplant yaptığımız talasemili hastalarda talasemiden kurtulma oranı yüzde 84'' diye konuştu.
    
     -HER YIL BİN 300 LÖSEMİLİ ÇOCUĞA TANI KONULUYOR-
    
     Prof. Dr. Akif Yeşilipek, kemik iliği nakli yapılan hastalar arasındaki bir grubu da lösemili çocukların oluşturduğunu kaydetti. Yeşilipek, Pediatrik Onkoloji ve Pediatrik Hematoloji Derneklerinin ortak kayıt sistemine göre, Türkiye'de yılda yaklaşık bin 300 civarında yeni tanı konulan çocuk lösemi hastası olduğunu ifade etti.
     Lösemide ilik nakline gerek duyulan hasta sayısının kısıtlı olduğunu bildiren Yeşilipek, ''çünkü çocukluk çağındaki lösemiler büyük oranda ilaç tedavisine cevap veriyor. Bizim ilaç tedavisindeki başarı oranımız yüzde 75'in üzerinde'' dedi.
     Sadece yüksek riskli hastalar ve tedaviye başta iyi cevap veren ancak sonradan yeniden ''alevlenen '' vakalarda kemik iliği nakli uygulandığını belirten Yeşilipek, bunun da lösemi hastalarının yüzde 10-15'lik bölümünü oluşturduğuna dikkati çekti.
     ''Lösemi hastası eşittir kemik iliği nakli değildir'' diyen Prof. Dr. Yeşilipek, lösemi hastalığının toplumda bu hastalığa yakalanan çocukların tamamının hayatını kaybedeceği şeklinde bir ön yargıya neden olduğuna işaret etti.
     Yeşilipek, şöyle konuştu:
     ''Çocukluk çağı lösemilerinde ilaçla tedavi şansımız oldukça yüksek. Diğer kanser türleriyle mukayese ettiğimiz zaman birçok kanser türüne göre lösemilerde seyir, tedaviye aldığımız cevap çok daha iyi. Bazı kanser türleri var ki, sadece bizde değil bütün dünyada, ilaç tedavisi veya uygulanan diğer tedavilere cevap oranı oldukça düşük oluyor. Lösemilerde cevap oranı, bu kanser türlerine göre oldukça iyidir.''
    
     -''LÖSEMİ BELİRTİSİ SİNSİ''-
    
     Yeşilipek, löseminin belirtilerinin özel bir niteliğinin olmadığını, başka hastalıklarınkiyle çok benzeştiğini söyledi. Hastalığın ateş, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı, kol bacak ağrıları gibi belirtiler verdiğini anlatan Yeşilipek, bu yakınmalarla sağlık kuruluşlarına başvuranların çok az bir kısmının lösemi çıktığını kaydetti.
     Prof. Dr. Yeşilipek, ailelerin çocuklarında bu tip belirtileri gördüklerinde telaşlandıklarını belirterek, ''böyle bir şeye gerek yok ama löseminin de belirtilerinin sinsi olabileceğini söylememiz lazım'' dedi.
     Bu şikayetle giden hastalar için hekimlerin öncelikle başka hastalıklara baktığını vurgulayan Yeşilipek, zaman içinde teşhis koymanın kolaylaştığını, ailelerin ise bu süreci, ''teşhiste geç kalındı'' şeklinde yorumlayabildiğini sözlerine ekledi. (AA)

 


Tarih : 2008-11-26 00:00:00

Çocukluk Çağı Lösemisi nin İlaçla edavisi ile ilgili diğer makaleler

Çocuklarda Kalp Hastalıkları ve Tedavisi

Çocukluk Çağı Kalp Hastalıkları

Hemoroidin Lastik Band Ligasyonu İle Tedavisi

Anne Sütüne Geçen İlaçlar

Lazerle Cilt Tedavisi


[Diğer Haberler... ]
Çocuklarda İştahsızlık ve Çözüm Önerileri
sağlık
Çevre kirliliği çocukları vuruyor
sağlık
Topuk kanı bebeklerin hayatını kurtarıyor
sağlık
Ergenliğe Erken Girmek Boy Uzamasını Olumsuz Etkliiyor
sağlık
İdrar Kaçırma Çocuklarda Hastalık Habercisi Olabilir
sağlık
Çocuklarda göz tembelliği
sağlık
Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkisi
sağlık
Masal dinleyen çocukta konuşmak sorun değil
sağlık
Kan Kanserleri (Lösemiler)
sağlık
Çocuklarda uyku apnesine dikkat
sağlık
Çocuklar Ve Kahvaltının Önemi
sağlık
Çocuklarda Büyük Bademcik
sağlık
Öğrencilere Psikososyal destek
sağlık
Çocuklar da depresyona girer...
sağlık
Çocuklara Grip Aşısı Uygulaması
sağlık
Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi
sağlık
Çocuklarda Kurşun Zehirlenmeleri
sağlık
Bilgisayar Oyunu İle Çocuklara Tuvalet Eğitimi
sağlık
Su Matarası, Kalem ve Silgilerde Kanserojen Madde Riski
sağlık
Çocuğunuzun EQ ?sunu nasıl geliştirirsiniz?
sağlık


Sponsorlarımız
Lazer Epilasyon
Lazer Epilasyon
Lütfen aşağıdaki formu doldurarak siteye giriş yapın
||| Üye Girişi
Kullanıcı adınız :
Şifreniz :
Sitede Arama :
Lütfen aradığınız kelimeyi yazıp
Ara'ya tıklayın:
Çocuk Sağlığı : Kitaplar
Çocuğun ve Ergenin Cinsel Eğitimi

Eğitim ve Gelişim Özellikleriyle Okul Çağı Çocuğu

Engelli Çocuk

Farklı Gelişen Çocuklar

Hiperaktif Çocuk Okulda